Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Jesienna tarta z pieczonymi warzywami (dynia)

  To jest blog archiwalny, zapraszam na http://domekzpiernika.blogspot.com/

 

 

Górę tej tarty możecie komponować dowolnie. Jesli nie lubicie pietruszki czy też selera (ja uwielbiam), dodajcie na przykład pieczone ziemniaki lub pasternak. Jeśli nie macie pora lub ich nie lubicie, dodajcie karmelizowaną osobno na patelni cebulę. Nie wydaje mi się natomiast, że można rezygnować z dyni; po pierwsze dlatego, że dodaje słodyczy, co się świetnie komponuje z ostrym serem, po drugie dlatego, że to symbol jesieni i ładnie wygląda. Dobrze, że u nas dynię nie utożsamia się przede wszystkim z potrawami na słodko (amerykańskie nieśmiertelne pumpkin pie), za to bardzo popularna jest na przykład zupa. Problem z dynią czasami polega na tym, że jest słodkawa i mdła, dlatego trzeba ją bardzo dobrze doprawiać ziołami (tymianek najlepszy), solą i pieprzem. Smacznego.

 

 

 

 

Ciasto

 

1,5 szklanki mąki (szklanka 250ml)

2 jajka

4 łyżki oliwy

dwie łyżeczki drożdży

pół łyżeczki soli

pieprz

łyżeczka cukru

woda

 

Mieszamy drożdże z cukrem i 4 łyżeczkami wody. Odstawiamy na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Dodajemy oliwę, mąkę, jajka oraz tyle wody, żeby powstało nam dość luźne ciasto. Ciasto wyrabiamy mniej więcej 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej dwie godziny. Następnie ciastem wyklejamy tortownicę o średnicy 26 centymetrów. Zostawiamy wyższy rand. Odstawiamy na chwilę, zanim wyłożymy na ciasto pieczone warzywa.

 

 

 

 

Pieczone warzywa

 

300-400g dyni

pół średniego selera

1 pietruszka

2 marchewki

1 por biała część i trochę części zielonej

100g masła

pół cytryny

4 cm kawałek imbiru

sól, pieprz, tymianek, kolendra

 

Pora umyć, pokroić na krążki i zblanszować (wrzucamy por do gotującej się wody na 3 minuty, wyciągamy i przelewamy zimną wodą). Pora odłożyć. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę lub plasterki. Topimy masło, które następnie doprawiamy sokiem i skórką z cytryny oraz startym imbirem. Warzywa wykładamy na formę do pieczenia wyłożoną papierem. Dodajemy łyżeczkę soli, kolendry i tymianku. Dodajemy także przyprawione masło oraz pieprz. Warzywa mieszamy dokładnie z przyprawami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni do miękkości. Warzywa nie powinny się jednak rozpadać.

 

 

Assembly

 

100g niebieskiego sera

 

Warzywa mieszamy z porem i wykładamy na ciasto. Na warzywa dodajemy pokruszony ser. Skrapiamy całą tartę oliwą i odstawiamy do rośnięcia na 45 minut. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez mnniej więcej 20-30 minut.

 

 

 

piątek, 08 października 2010, tjaryma6

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: