Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Zupa krem z białych warzyw z karmelizowaną cebulą

 To jest blog archiwalny, zapraszam na http://domekzpiernika.blogspot.com/ 

 

 

 

Zupa pyszna, tania i cieszy oczy. Jednak tylko dla tych, którym nie przeszkadza seler i pietruszka; jeśli nie przepadacie  za tymi warzywami, dajcie ich mniej a więcej ziemniaków. Też będzie dobre. I nie rezygnujcie z karmelizowanej cebuli, naprawdę wzbogaca smak.

 

 

 

1 duży seler obrany

4-5 pietruszek

1 por, biała część

1 cebula plus 2 cebule

4-5 małych ziemniaków

1,5 litra bulionu

5 ziaren ziela bobkowego

4 liście laurowe

sól

pieprz

150ml śmietany 18%

różowy pieprz

 

 

 

Seler i pietruszkę kroimy niezbyt drobno (wszystko będzie i tak przecierane). Cebulę kroimy na ćwiartki. Por kroimy na talarki a obrane ziemniaki na 3-4 kawałki. Warzywa gotujemy w bulionie do miękkości razem z liściem laurowym i zielem bobkowym. W tym czasie karmelizujemy cebule. Kroimy je w kostkę i smażymy na oliwie na bardzo małym ogniu przez mniej więcej 40 minut Cebula nie może się przypalić! Powinna być brązowo - złota i bardzo słodka. Kiedy warzywa będą miekkie, wyciągamy z zupy ziele angielskie oraz liść laurowy i dopiero wtedy wszystko przecieramy. Wlewamy śmietanę i doprawiamy zupę solą, białym pieprzem. Podajemy zupę z cebulą karmelizowaną posypaną różowym pieprzem.

czwartek, 11 listopada 2010, tjaryma6
Tagi: zupa

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/11/11 21:11:58
Takie zupy, sycące i ciepłe, to jest to co na ten czas najbardziej może rozgrzać, świetna propozycja, pozdrawiam;)
-
2010/11/16 10:00:45
taka gorąca i sycąca zupka jest najlepsza na takie chłody i szarugę;)