Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Kruche ciastka z m±k± gryczan±, czekolad± i rodzynkami

 To jest blog archiwalny, zapraszam na http://domekzpiernika.blogspot.com/ 

 

Przepis pochodzi z ksi±żki Alice Medrich ale ja go znalazłem na blogu Davida Lebovitza, który zawsze mi się kojarzył z lodami (napisał ksi±żkę o lodach pt. Scoop) a tu proszę ciekawy i różnorodny blog Amerykanina mieszkaj±cego w Paryżu. Ciastka (scones) czy też bułki s± genialne, maj± głębię smaku, na który składa się nie tylko czekolada i rodzynki ale przede wszystkim aromat m±ki gryczanej. Ciastka s± bardzo kruche i nadaj± się ¶wietnie na ¶niadanie polane np. miodem. W przepisie oryginalnym dodajemy kaszę kukurydzian± ale mi się w czasie pieczenia nie rozkleiła i czuć było twarde ziarenka. Dlatego radzę kaszę najpierw rozkleić w małej ilo¶ci wody i dodać do reszty składników. I na koniec, żeby Was nie ograniczać, w oryginale użyta jest czekolada biała oraz suszone wi¶nie. 

 

Składniki

 

  • 1 jajko
  • 110ml ¶mietanki lub tłustego mleka
  • 45 g kaszy kukurydzianej rozklejonej w 100ml wody 
  • 30g m±ki gryczanej
  • 140g gorzkiej czekolady posiekanej drobno
  • 60g rodzynek
  • 65g cukru
  • 85g masła twardego
  • duża szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170g m±ki
  • m±ka do podsypania
  • jajko do smarowania i cukier do posypania

 

 

 

 

Wymieszać mleko lub ¶mietankę, kaszę kukurydzian± i jajko. Zmieszać m±kę, cukier, m±kę gryczan±, sól i proszek do pieczenia. Dodać masło pokrojone w kostkę i wymieszać z sypkimi składnikami tak, żeby jednak pozostały kawałki masła wielko¶ci połowy zielonego groszka. Dodajemy składniki mokre, rodzynki i czekoladę. Mieszamy krótko. Na posypan± m±k± powierznię wyłożyc ciasto, uformować w do¶ć grube koło. Ciasto będzie do¶ć klej±ce. Dzielimy ciasto na 8 trójk±tów. Ciastka smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem. Wykładamy je na blaszkę wyłożon± papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stpni przez 20-25 minut. 

poniedziałek, 09 maja 2011, tjaryma6

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
kulinarnespotkania
2011/05/09 17:16:53
smakowite:) chetnie bym sobie je schrupala ze szklanka mleka:)
-
2011/05/09 18:36:27
bardzo ciekawe... chętnie spróbowałabym...
-
trzcinowisko
2011/05/09 21:38:54
Uwielbiam smak m±ki grycznej:) te ciastka ¶a jak dla mnie idealne:)
-
majanaboxing
2011/05/09 22:57:39
Wiesz co ,wygl±daj± przepysznie, ja bym nawet teraz schrupała sobie jedno :)
-
tjaryma6
2011/05/11 12:36:43
Majana dzięki, s± naprawdę oryginalne w smaku. W przepisie oryginalnym jest 45g m±ki gryczanej, ja dałbym trochę mniej następnym razem, bo zapach gryki trochę za bardzo wyczuwalny.
Trzcinowisko dzięki, zrób te ciastka nie pożałujesz.
Myniolinka dzięki
Kulinarnespotkania dzięki Widzę, że hołdujesz amerykańskiemu zwyczajowi picia mleka do ciastek.