Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Kotlety mielone z orzechami w sosie śliwkowym (greckie)

 TO jest blog archiwalny zapraszam na http://domekzpiernika.blogspot.com/ 

 

Napisanie, że jakaś potrawa jest po grecku to właściwie nadużycie, bo to tak, jakby się napisało, że coś jest po francusku, choć wiadomo, że i kuchnia grecka i francuska są niezwykle różnorodne. Kuchnia grecka jest niesamowicie zróżnicowana, inna jest kuchnia Grecji kontynetalnej, inna wysp, a nawet poszczególne wyspy mają swoje  sposoby gotowania. Tak więc napisanie, że coś jest a la Grecque trzeba traktować jako jedynie skrót myślowy. Dzisiaj przepis na kotlety mieleone, które u nas  zbyt czesto są fastfoodem, tłustym i  suchym. A kotlety mielone, wbrew prozaicznej nazwie, mogą naprawdę być czymś bardzo dobrym (kto nie lubi np, spaghetti w sosie pomidorowym z mini pulpetami i parmezanem). Przepis na niniejszą potrawę pochodzi z książki The Foods of the Greek Islands autorstwa Aglai Kremezi, i jest chyba najbardziej zdrową wersją kotletów, jaką można sobie wyobrazić, tym bardziej dla kogoś, kto wierzy, że orzechy i migdały są zbawienne dla zdrowia. 

 

Koltety

 

  • 900g mielonej wieprzowiny
  • 2 cebule
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 75g mielonych migdałów
  • 75g mielonych orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki tartej bułki (szklanka 250ml)
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • oliwa do smażenia

 

 

Sos

 

  • 300g suszonych śliwek
  • 2 szklanki rosołu
  • 2 szlanki czerownego wina wytrawnego
  • 3 łyżki octu winnego

 

Miksujemy cebulę, pietruszkę oraz sok z cytryny. Do mięsa dodajemy pastę z cebuli oraz resztę składników. Jeśli masa jest zbyt rzadka, możemy dodać więcej bułki tartej. Mięso odstawiamy na 1 godzinę. Formujemy kotlety i smażymy je krótko z obu stron na oliwie. Do brytfanny ze szczelną pokrywą wlewamy rosół, wino, ocet oraz dodajemy sliwki. Przekładamy kotlety do sosu i pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut. Sos możemy lekko zagęścić mąką, zredukować lub pozostawić dość rzadki.  

piątek, 15 lipca 2011, tjaryma6
Tagi: mięso

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
ugotujmy
2011/07/15 11:58:03
orzechy i śliwkowy sos.. pyszne połączenie.
-
majanaboxing
2011/07/15 23:41:01
Wiesz co , to naprawdę ciekawy i kuszący pomysł. Moze kiedyś wykorzystam w swojej kuchni? :)
-
flowerek.com
2011/07/16 15:55:22
Podoba mi sie polaczenie smakow. Zapisuje do wyprobowania :)
-
tjaryma6
2011/07/18 21:11:20
@ Magda dzięki, zrób te kotlety, bo strasznie dobre, szczególnie ten sos
@flowerek.com dzięki spróbuj koniecznie
@ugotujmy w oryginale jeszcze dodatkowo śliwki nadziewa się kolejnymi orzechami włoskimi