Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Pasztet z soczewicy i pieczonej papryki

  TO jest blog archiwalny zapraszam na http://domekzpiernika.blogspot.com/

 

Czy pasztet wege musi być bez smaku? Nie, to tylko wyobrażenia mięsożerców, którzy nie znają się na rzeczy. Ten pasztet to kombinacja pieczonej papryki (słodkiej i "dymnej"), garam masali (ciepła i korzenna) oraz soczewicy (takie tło, które przyjmie każdy smak, i trochę go utemperuje). Słodyczy nie może być jednak za dużo (jeszcze te suszone śliwki), więc dodajcie trochę czegoś kwaśnego, octu jabłkowego, cytrynę, lub na przykład pastę pomidorową. Najlepszy taki pasztet z jakimś chlebem z charakterem np. pumperniklem albo żytnim razowym na zakwasie. Najlepiej pracę sobie zorganizować na dwa dni: w pierwszy dzień ugotujcie soczewicę i upieczcie paprykę, a w drugi zróbcie resztę. Na zdjęciu tyle bułki tartej, bo myślałem, że pasztet może się na górze przypalać, stąd taka "ochrona", ale się nie przypalił w ogóle, nawet bułka pozostała biała. 

 

Składniki

 

  • 350g soczewicy suchej
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka czubata garam masala
  • 10 suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
  • starty imbir 5 cm
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • 3 papryki czerwone
  • bułka tarta

 

Soczewicę oraz jedną cebulę zalać wodą (wody powinno byc dwa razy więcej objętościowo niż soczewicy) i ugotować na małym ogniu do miękkości. Paprykę włożyć do gorącego piekarnika (200 stopni) i piec, aż stanie się miejscami czarna Wyjąć z piekarnika, włożyć do naczynia i przykryć szczelnie np. folią aluminiową. Odczekać, aż wystygnie i zdjąć skórę. Dwie pozostałe cebule i czosnek posolić i lekko zeszklić na oliwie, dodać starty imbir, kurkumę, słodką paprykę oraz garam masalę. Dodać pokrojoną na kawałki pieczoną paprykę i suszonne śliwki, dolać trochę wody i dusić wszystko przez ok. 15 minut. Ugotowaną soczewicę i cebulę, oraz smażone warzywa z garam masalą zmiksować razem na gładką masę. Doprawić do smaku (dużo soli i pieprzu oraz ocet winny, bo pasztet będzie za słodki).  Dodać dwa jajka oraz tartą bułkę, jeśli masa wydaje się Wam za rzadka. Wykładamy masę do formy (dużej keksówki lub średniej prostokątnej formy o wysokich bokach) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym d 150 stopni. 

poniedziałek, 25 lipca 2011, tjaryma6

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
mopswkuchni
2011/07/25 15:47:05
Zapowiada się ciekawie, chętnie zobaczyłabym jeszcze jak wygląda w przekroju :P
-
2011/07/25 15:54:33
interesujące połączenie :):):)
-
maamusi
2011/07/25 16:03:08
szukałam ostatnio ciekawego przepisu z soczewicą, zaglądam, patrzę, a tu taki pasztet :) fajnie wygląda, ciekawa jestem smaku...
-
majanaboxing
2011/07/25 17:09:20
O, myslę sobie,ze taki pasztet smakuje świetnie. Chętnie kiedyś wypróbuję:)
Pozdrowienia w deszczowy poniedziałek.
-
zauberi
2011/07/26 09:15:15
zostałeś przeze mnie nominowany do nagrody One Lovely Blog Award :)
niebieskapistacja.blox.pl/2011/07/Wyroznienie.html
-
tjaryma6
2011/07/26 21:17:44
No Majana u nas nie pada już od niedzieli ale jest zimno, dzięki
Zauberi dzięki i za nominację też.
Mamusi Smak taki paprykowy, naprawdę dobry.
Zawsze.oliwek, dzięki
Mopswkuchni, dzięki, chciałem zrobić zdjęcie w przekroju ale pasztet był taki niski (duża blacha, że dobrze nie wyglądałoby to). Pasztet jest raczej bardziej jak smarowidło niż do krojenia.