Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Razowa pizza z pomidorami i marchewką

 

  TO jest blog archiwalny zapraszam na http://domekzpiernika.blogspot.com/

 

Oglądałem ostatnio u Marthy Stewart, jak się robi tartę z całymi pmidorami, wcześniej pieczonymi w piekarniku. Postanowiłem, że zrobię taką tartę, jak tylko kupiłem 1 kg pomidorów Lima (mało soku, dużo "mięsa"), ale okazały się kwaśne i łamiące się (nie dało się z nich wycisnąć soku i pestek, bo się łamały). Co można więc zrobić, żeby tarta nie była kwaśna? Dodać uduszoną w maśle i imbirze marchewkę. Naprawdę działą i ciekawy ma smak. Podejrzewam, że tarta/pizza będzie też dobra, jeśli wasze pomidory nie są kwaśne, do marchewki dodajcie wtedy trochę cytryny. 

 

Ciasto

 

  • 260g mąki zwykłej (najlepsza typ 650)
  • 50g mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • pół łyżęczki soli
  • woda
  • łyżeczka drożdży świeżych

 

 

Góra (topping)

 

  • 1 kg pomidorów
  • 1 główka czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka miodu
  • 50g masła
  • 4cm imbiru (startego)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • mozarella lub jakiś ser pleśniowy

 

 

1. Z mąki, wody, soli i drożdży zrobić ciasto, dość luźne. Odstawić na 1,5 godziny.

2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, odciąć czubki, wycisnąć, jeśli Wam się uda. Główkę czosnku obciąć na samej górze tak, żeby odsłonić ząbki, posolić, polać oliwą i zawinąć w folię aluminiową.

3. Piec pomidory w temperaturze ok 100 stopni razem z czosnkiem (pomidory piec przez 1,5 godziny, czosnek przez 40 minut). Czosnek zostawić do ostygnięcia, pomidory wyłożyć na druszlak, żeby odciekły.

4. Rozpuścić w rondlu masło z odrobiną oliwy, wrzucić marchewkę razem ze startym imbirem, posolić, popieprzyć i dusić, aż będzie miękka al dente. Dodać sos sojowy oraz miód, odparować płyn.

5. Ciasto na pizzę uformować tak, żeby przypominało koło;) Czosnek wycisnąć z główki i rozsmarować na całej pizzy. Wyłożyć pomidory, a w wolne miejsca marchewkę. Wstawić do gorącego piekarnika (200stopni) na 15 minut. Dodać ser i zapiekać, dopóki się nie rozpuści. Wyjąć i posypać bazylią. Jemy BEZ ketchupu.

 

Dostałem wyróżnienie w zabawie "One Lovely Blog Award" od Niebieskiej Pistacji, za co dziękuję.  

 

 

Teraz będzie o mnie:

 

1. Planuję co ugotuję na tydzień na przód i zawsze chodzę na zakupy z listą

2. Szybko się nudzę (patrz akcje kulinarne, nie biorę udziału)

3. Nie mam TV, uwielbiam książki science-fiction, przez żadną twórczość fantasy nie przebrnę poza książką Johnathan Strange i Pan Norrel.

4. Lubię  krytykować i muszę tę cechę w sobie zwalczać.

5. Jestem pozornym ekstrawertykiem.

6. Uwielbiam książki kucharskie, ale nie polskie, bo nie ma w nich nic ciekawego.

7. Nie mam cierpliwości do pisania rzeczy oczywistych na tym blogu.

 

Wyróżnienia:

 

http://majanaboxing.blox.pl/html

http://polkazprzyprawami.blox.pl/html

http://gotowaniecieszy.blox.pl/html

http://smakuje.blox.pl/html

http://odkuchnii.blox.pl/2011/07/Kurczak-smazony-z-orzechami-po-tajsku.html

http://www.pistachio-lo.blogspot.com/

http://belgiaodkuchni.blogspot.com/

http://mojamassala.blogspot.com/

http://wkuchni.usagi.pl/

http://www.fuzjasmakow.blogspot.com/

http://eksplozjasmaku.blox.pl/html

http://stokolorowkuchni.blox.pl/html

http://lubietogotowanie.blogspot.com/

http://filozofiasmaku.blogspot.com/

http://kornikwkuchni.blogspot.com/

http://prowincjalnawioska.blox.pl/html

środa, 27 lipca 2011, tjaryma6

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
majanaboxing
2011/07/27 17:04:29
Dziękuję Ci za wyróżnienie Tomek :).
Pizza mi się podoba. Dodatek marchewki ciekawy, nigdy nie próbowałam.
Fajnie dowiedziec się o Tobie czegoś więcej :) Punkt 1 - zazdroszcze, ja tam nigdy nie umiem aż tak zaplanować ;-). Punkt 3 - TV mam, a książki kocham :).

No i nie wiem ,co napisac o sobie, dostałam tez kilka nominacji. ;-)
Pozdrowienia
-
trzcinowisko
2011/07/27 17:22:20
Fajna pizza..lubię takie klimaty
-
zauberi
2011/07/27 17:53:47
hihi, pod punktem pierwszym też się podpisuję ;)
-
panna_malwinna
2011/07/28 09:33:09
Dziękować ślicznie za wyróżnienie;) Jak ja bym chciała być na tyle zorganizowana, aby zaplanować menu na cały tydzień i się tego trzymać. Z reguły kończy się tak, że zbliża się pora obiadu a ja nie mam pojęcia co zrobić
-
2011/07/28 09:34:09
Tomku pięknie dziękuję za wyróżnienie :) Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)
-
od-kuchni
2011/07/28 09:34:47
Dziękuję za wyróżnienie :) Rozumiem że specjalne należy się właśnie za tego kurczaka? hi hi :)
-
dorota20w
2011/07/28 09:35:12
dziękuję Pięknie !!!
-
justmydelicious
2011/07/28 13:27:14
mmm wybornie :)
-
tjaryma6
2011/07/28 13:42:01
dzięki wszystkim, co do planowania... czasami mi nie wychodzi, ale dlatego, że w sklepie jest coś bardziej interesującego.
-
Gość: Usagi, *.dynamic.chello.pl
2011/07/28 21:42:27
Nieźle - bardzo konkretnie :) Z fantasy też mam ostatnio problem, ale chyba z winy tłumaczy - ten język... jak dla sześciolatków.

Dzięki za nominację :)
-
miss_coco
2011/07/29 11:10:48
Dziekuje za wyroznienie, zawsze od takich rzeczy robi sie milo na sercu ;))
Niestety do zabawy sie nie przylacze, bo lada chwila wyjazd, a z drugiej strony nie za bardzo lubie opowiadac o sobie...
Pozdrawiam serdecznie !
-
wiosenka27
2011/07/29 20:26:35
Bardzo dziękuję za wyróżnienie, dla mnie TO ma znaczenie:)
Bardzo podoba mi się Twój pierwszy punkt:)