Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Pesto, mojej mamy

  TO jest blog archiwalny zapraszam na http://domekzpiernika.blogspot.com/

 

 

 

Pesto jak pesto: parmezan, piniole, oliwa, czosnek i bazylia. Kiedy kupiłem dawno temu mojej mamie pesto, tak jej posmakowało, że na działce posiała sobie parę grządek bazylii. Stwierdziła jednak, że bez parmezanu i pinioli się obejdzie, i wymyśliła przepis poniżej. Do tego świetnie się takie pesto mrozi. 

 

Pesto (dwa słoiczki po 300ml)

 

  • 6-8 supermarketowych bazylii
  • 130g orzechów włoskich
  • 125g sera feta
  • 5 ząbków czosnku
  • 200ml oliwy extra vergine
  • sól
  • pieprz

 

Miksujemy w blenderze fetę, orzechy i oliwę. Dodajemy partiami bazylię i miksujemy. doprawiamy solą i pieprzem. 

czwartek, 04 sierpnia 2011, tjaryma6

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
majanaboxing
2011/08/04 18:12:03
Jak dla mnie brzmi znakomicie! W połączeniu z makaronem w ogóle extra. Ja uwielbiam z parmezanem,bo jego zapach strasznie lubię, jest dla mnie taki.. włoski :)
Pozdrowienia.
-
tjaryma6
2011/08/06 07:00:05
Magda dzięki, wiem, parmezan nie do pobicia, ale z fetą też dobre. Pozdrawiam.