Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Dyniowe clafoutis na kruchym cieście

  TO jest blog archiwalny zapraszam na http://domekzpiernika.blogspot.com/

 

Tarta naprawdę pyszna, najlepsza na ciepło, jak to clafoutis. Dynię najlepiej upiec w piekarniku i odcisnąć na sitku lub gazie, bo będzie zbyt mokra. Z kilograma dyni wychodzi mniej więcej 250ml przecieru. Smacznego. 

 

 

 

Kruche ciasto

 

według przepisu tutaj. Składniki zmniejszcie o połowę. Tortownica 22-24cm. 

 

Nadzienie z dyni

 

  • 250ml upieczonej dyni, odciśniętej na sitku przez noc
  • 220ml śmietanki
  • 5 jajek
  • 150g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 30g mąki
  • garść uprażonych i posiekanych orzechów laskowych
  • 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • otarta skórka z pół pomarańczy
  • szczypta soli

 

 

Robimy ciasto kruche i podpiekamy je na złoto. Składniki nadzienia dyniowego mieszamy ze sobą i wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.

poniedziałek, 12 września 2011, tjaryma6

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
majanaboxing
2011/09/12 17:07:41
Wiesz co Tomek, wyobrażam sobie jak to świetnie smakuje.
Może wypróbuję, jak nabędę dynie? Na razie jakoś nie miałam na nią ochoty, ale zobaczy się.

Pozdrawiam:)
-
ugotujmy
2011/09/14 13:27:52
dynia na słodko.. cudnie.
-
tjaryma6
2011/09/15 09:47:38
Magda dzięki, dynie jeszcze będą długo. Jeszcze masz czas, żeby Ci się ich zachciało.
ugotujmy dzięki