Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Mufiny z jagodami i kruszonką od Marthy Stewart

  TO jest blog archiwalny zapraszam na http://domekzpiernika.blogspot.com/

 

Mufiny świetne, w odróżnieniu od tych na oleju, mają piękny maślany zapach. Jeśli macie dostęp do jagód, nie róbcie tych mufinów z borówkami amerykańskimi (wersja Marthy Stewart), bo nie mają smaku ani zapachu, tylko wilgoć i kolor. 

 

Kruszonka

 

  • 150g mąki
  • 125ml brązowego cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 125g masła stopionego i wystudzonego

 

Mufiny

 

  • 390g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 100g masła
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko plus 3 żółtka
  • 1 łyżeczka wanillii
  • 250g mleka
  • 300-400g jagód 

 

 

Robimy kruszonkę. Wszystkie składniki mieszamy razem, aż powstaną większe i mniejsze kawałki kruszonki. Przygotowujemy mufiny. Ubijamy miękkie masło z cukrem do białości. Następnie dodajemy jajko i żółtka pojedynczo. Kiedy wszystko się połączy dodajemy na zmianę mąkę z proszkiem i mleko. Na końcu delikatnie  mieszamy ciasto z jagodami. Ciasto nakładamy do foremek na mufiny i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. 

wtorek, 06 września 2011, tjaryma6
Tagi: jagody mufiny

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/09/06 11:36:42
Piękne są :)
-
wiosenka27
2011/09/06 16:48:41
Ale mam smaka na te muffinki:)
-
majanaboxing
2011/09/06 22:02:23
Wygladają po prostu extra! Świetna ta kruszonka. MNiam:)
-
Gość: http: surowkidoobiadu.blogspot.com, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/10/13 19:29:03
mniam. a może z dodatkiem polewy dobry przepis na ciastomarchewkowe.pl/polewa-do-ciasta-marchewkowego
-
Gość: katka, 217.153.241.*
2011/11/30 12:17:00
pytanko - czy jagody mogą być mrożone??