Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl
Kategorie: Wszystkie | na słodko | na słono
RSS
niedziela, 25 września 2011
piątek, 23 września 2011

 

Skoro jeszcze najwidoczniej Durszlak nie dodał jeszcze mojego nowego bloga, tutaj zdjęcie a przepis na http://domekzpiernika.blogspot.com/2011/09/tort-sernikowy-z-malinami-i-biaa.html

 

czwartek, 22 września 2011

 

Ostatni wpis na bloxie był ostatni;)  Teraz proszę mnie odowiedzać na blogspocie http://domekzpiernika.blogspot.com/2011/09/kurczak-w-sosie-mandarynkowym-ze.html

09:43, tjaryma6
Link Komentarze (2) »
czwartek, 15 września 2011

 TO jest blog archiwalny zapraszam na http://domekzpiernika.blogspot.com/

 

Po co robić bułki hamburgerowe, skoro można je kupić. Powąchajcie te ze sklepu, wtedy poczujecie, że coś z nimi nie tak. Poza tym, mają długi termin ważności; to też źle wróży. Bułki takie powinny być na mleku, inaczej nie będą pachnieć tak, jak chcemy. Na wodzie się nie liczy. 

 

 

 

Składniki

 

  • 625g mąki
  • 25g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 375ml mleka
  • 1 jajko
  • 125g masła miękkiego
  • ziarna sezamu

 

 

W mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy mąkę i sól i wyrabiamy, aż ciasto przestanie się kleić (jeśli macie mikser planetarny 5 minut na 1 prędkości i 3 minuty na drugiej). Dodajemy cukier, masło i jajko. Wyrabiamy, aż ciasto przestanie być tłuste. Ciasto powinno rosnąć 60 minut. Formujemy bułki, każdą smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Bułki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki powinny być jeszcze rosnąć ok. 45-60 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym doo o180 stopni mniej więcej przez 25 minut. 

Tagi: bułeczki
09:43, tjaryma6
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 12 września 2011

  TO jest blog archiwalny zapraszam na http://domekzpiernika.blogspot.com/

 

Tarta naprawdę pyszna, najlepsza na ciepło, jak to clafoutis. Dynię najlepiej upiec w piekarniku i odcisnąć na sitku lub gazie, bo będzie zbyt mokra. Z kilograma dyni wychodzi mniej więcej 250ml przecieru. Smacznego. 

 

 

 

Kruche ciasto

 

według przepisu tutaj. Składniki zmniejszcie o połowę. Tortownica 22-24cm. 

 

Nadzienie z dyni

 

  • 250ml upieczonej dyni, odciśniętej na sitku przez noc
  • 220ml śmietanki
  • 5 jajek
  • 150g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 30g mąki
  • garść uprażonych i posiekanych orzechów laskowych
  • 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • otarta skórka z pół pomarańczy
  • szczypta soli

 

 

Robimy ciasto kruche i podpiekamy je na złoto. Składniki nadzienia dyniowego mieszamy ze sobą i wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.

piątek, 09 września 2011

  TO jest blog archiwalny zapraszam na http://domekzpiernika.blogspot.com/

 

Mamy sezon na gruszki, więc zróbcie to ciasto. Kruszonka wystąpi dwa razy w środku ciasta i na górze. Poniżej sposób ułożenia gruszek w cieście. Jeśli macie zbyt twarde gruszki, obgotujcie je w wodzie z cukrem przez  ok. 10 minut. Polecam.

 

 

 

Kruszonka

 

  • 120g mąki
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 60g migdałów uprażonych i posiekanych
  • 100g masła

 

Ciasto

 

  • 240g mąki
  • pół łyżeczki sody 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 170g masła
  • 220g cukru
  • 2 duże jajka i 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu w wanilii
  • 180g maślanki
  • 4 gruszki dojrzałe ale dość twarde

 

 

Przygotowujemy kruszonkę. Topimy masło i lekko studzimy. Dokładamy do niego resztę składników kruszonki. Mieszamy, aż pojawią się grudki. Odstawiamy. Gruszki obieramy i kroimy na pół . Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na cienkie plastry. Mąkę mieszamy z sodą oraz proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem do białości. Następnie dodajemy jajka i 1 żółtko po kolei. Następnie dodajemy wanilię oraz na zmianę mieszaninę z mąką i maślanką. Tortownicę o średnicy 22-24cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do tortownicy wylewamy połowę ciastooo. Następnie dodajemy połowę kruszonki, a na nią gruszki i drugą połowę ciasta. Na ciasto wykładamy resztę kruszonki. Pieczemy przez ok. 50 minut.  

Tagi: gruszki
14:02, tjaryma6
Link Komentarze (6) »
wtorek, 06 września 2011

  TO jest blog archiwalny zapraszam na http://domekzpiernika.blogspot.com/

 

Mufiny świetne, w odróżnieniu od tych na oleju, mają piękny maślany zapach. Jeśli macie dostęp do jagód, nie róbcie tych mufinów z borówkami amerykańskimi (wersja Marthy Stewart), bo nie mają smaku ani zapachu, tylko wilgoć i kolor. 

 

Kruszonka

 

  • 150g mąki
  • 125ml brązowego cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 125g masła stopionego i wystudzonego

 

Mufiny

 

  • 390g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 100g masła
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko plus 3 żółtka
  • 1 łyżeczka wanillii
  • 250g mleka
  • 300-400g jagód 

 

 

Robimy kruszonkę. Wszystkie składniki mieszamy razem, aż powstaną większe i mniejsze kawałki kruszonki. Przygotowujemy mufiny. Ubijamy miękkie masło z cukrem do białości. Następnie dodajemy jajko i żółtka pojedynczo. Kiedy wszystko się połączy dodajemy na zmianę mąkę z proszkiem i mleko. Na końcu delikatnie  mieszamy ciasto z jagodami. Ciasto nakładamy do foremek na mufiny i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. 

Tagi: jagody mufiny
10:58, tjaryma6
Link Komentarze (5) »
wtorek, 30 sierpnia 2011

  TO jest blog archiwalny zapraszam na http://domekzpiernika.blogspot.com/

 

 

Sernik bardzo dobry i ładny. Aromat orzechów nie jest zbyt  dominujący. Zróbcie na jesień, już niedługo;)

 

 

Składniki  (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej)

 

  • 800g sera do serników tłustego
  • szklanka cukru
  • 1 łyżka wanilii
  • 4 jajka
  • 100ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Pralina

 

  • 50g orzechów laskowych
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki wody 

 

Przygotowujemy pralinę. Orzechy prażymy w piekarniku, aż zaczną mocno pachnieć. Z cukru i wody robimy ciemny karmel, wrzucamy orzechy, mieszamy i wylewamy pralinę na papier do pieczenia. Rozprowadzamy karmel z orzechami, żeby orzechy nie sklejały się ze sobą. Po ostygnięciu pralinę łamiemy na małe kawałki i mielemy w mini blenderze lub nawet maszynce do mielenia mięsa.

Przygotowujemy sernik. Ser ze śmietaną ubijamy na gładką masę. Dodajemy cukier, a następnie po jednym jajku i wanilię. Na końcu dodajemy łyżkę mąki. Zostawiamy 250ml masy serowej a resztę przelewamy do tortownicy (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Do pozostałej masy serowej dodajemy pralinę i mieszamy. Wykładamy masę pralinową na resztę sernika i mieszamy, wyjdzie nam lekki marmurek. Sernik pieczemy ok. 45 minut w kąpieli wodnej. Jeśli chcecie, żeby sernik był taki jasny, musicie go przykryć np. spodem od większej tortownicy.  

niedziela, 28 sierpnia 2011

 TO jest blog archiwalny zapraszam na http://domekzpiernika.blogspot.com/ 

 

 

Ciasto bardzo proste i szybkie, tym bardziej jeśli nie musicie łuskać orzechów laskowych, które są bardzo małe. Ciasto wystarczy na 8 dużych ramekinów. Możecie też upiec ciasto w jednej tortownicy, ale wtedy nie będzie aż tak chrupiące z wierzchu. Smacznego. 

Składniki

 

  • 125g orzechów laskowych uprażonych i zmielonych
  • 130g mąki
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125ml oleju
  • 175g cukru
  • 4 małe śliwki
  • cukier do posypania ramekinów
  • cukier puder do posypania

 

Wymieszać mąkę z orzechami i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem, dodać olej, a następnie mieszaninę z mąką. 8 ramekinów wysypać cukrem (łyżeczka na ramekin), ułożyć połówkę śliwki skórką do góry i wylać ciasto na 3/4 wysokości foremek. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Ciasta wystudzić i przewrócić do góry spodem. Posypać cukrem pudrem. 

 

 

English Version

 

 

Ingredients

 

125g all purpose flour

175g sugar

2 tsp baking powder

125ml vegetable oil

4 eggs

125g hazelnuts toasted and ground

4 small plums

sugar for sprinkling ramekins

 

Preheat your oven to 180 C. Sprinkle 8 ramekins with sugar. Put half a plum in each ramekin skin up. In a bowl mix flour, baking powder and hazelnuts. In another bowl mix eggs with sugar until they are fluffy. Add vegetable oil and  the flour mixture. Mix to combine. Pour your batter into each ramekin and bake your cakes for around 30 minutes. When nicely browned take them out of the oven, invert and sprinkle with powdered sugar.  

sobota, 27 sierpnia 2011

  TO jest blog archiwalny zapraszam na http://domekzpiernika.blogspot.com/

 

Zdjęcie mi średnio wyszło do tego przepisu, bo było tak gorąco, że miałem nawet żadnego zdjęcia nie robić. Ale, że przepis jest super prosty i bardzo dobry, postanowiłem się podzielić;) Smacznego. 

 

 

Składniki

 

  • 4 papryki czerwone upieczone w piekarniku, skóra zdjęta lub papryka pieczona ze słoika
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • ocet winny
  • cukier
  • 75g migdałów uprażonych ze skórką
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka rozmarynu świeżego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • oliwa do smażenia
  • ciasto na pizzę z 350g mąki, 25g drożdży i wody (ok. 200ml)

 

 

Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy pokrojoną paprykę i dusimy ok. 8-10 minut. Doprawiamy na słodko-kwaśno solą, pieprzem, cukrem i octem.

Migdały LEKKO miksujemy z przyprawami poza rozmarynem. Wrzucamy na patelnię z oliwą, dodajemy rozmaryn i prażymy, aż przyprawy zaczną puszczać aromat. Na ciasto na pizzę wykładamy paprykę z cebulą, posypujemy migdałami i pieczemy jak pizzę. 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 22