Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl
Kategorie: Wszystkie | na słodko | na słono
RSS
wtorek, 30 sierpnia 2011

  TO jest blog archiwalny zapraszam na http://domekzpiernika.blogspot.com/

 

 

Sernik bardzo dobry i ładny. Aromat orzechów nie jest zbyt  dominujący. Zróbcie na jesień, już niedługo;)

 

 

Składniki  (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej)

 

  • 800g sera do serników tłustego
  • szklanka cukru
  • 1 łyżka wanilii
  • 4 jajka
  • 100ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Pralina

 

  • 50g orzechów laskowych
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki wody 

 

Przygotowujemy pralinę. Orzechy prażymy w piekarniku, aż zaczną mocno pachnieć. Z cukru i wody robimy ciemny karmel, wrzucamy orzechy, mieszamy i wylewamy pralinę na papier do pieczenia. Rozprowadzamy karmel z orzechami, żeby orzechy nie sklejały się ze sobą. Po ostygnięciu pralinę łamiemy na małe kawałki i mielemy w mini blenderze lub nawet maszynce do mielenia mięsa.

Przygotowujemy sernik. Ser ze śmietaną ubijamy na gładką masę. Dodajemy cukier, a następnie po jednym jajku i wanilię. Na końcu dodajemy łyżkę mąki. Zostawiamy 250ml masy serowej a resztę przelewamy do tortownicy (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Do pozostałej masy serowej dodajemy pralinę i mieszamy. Wykładamy masę pralinową na resztę sernika i mieszamy, wyjdzie nam lekki marmurek. Sernik pieczemy ok. 45 minut w kąpieli wodnej. Jeśli chcecie, żeby sernik był taki jasny, musicie go przykryć np. spodem od większej tortownicy.  

niedziela, 28 sierpnia 2011

 TO jest blog archiwalny zapraszam na http://domekzpiernika.blogspot.com/ 

 

 

Ciasto bardzo proste i szybkie, tym bardziej jeśli nie musicie łuskać orzechów laskowych, które są bardzo małe. Ciasto wystarczy na 8 dużych ramekinów. Możecie też upiec ciasto w jednej tortownicy, ale wtedy nie będzie aż tak chrupiące z wierzchu. Smacznego. 

Składniki

 

  • 125g orzechów laskowych uprażonych i zmielonych
  • 130g mąki
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125ml oleju
  • 175g cukru
  • 4 małe śliwki
  • cukier do posypania ramekinów
  • cukier puder do posypania

 

Wymieszać mąkę z orzechami i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem, dodać olej, a następnie mieszaninę z mąką. 8 ramekinów wysypać cukrem (łyżeczka na ramekin), ułożyć połówkę śliwki skórką do góry i wylać ciasto na 3/4 wysokości foremek. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Ciasta wystudzić i przewrócić do góry spodem. Posypać cukrem pudrem. 

 

 

English Version

 

 

Ingredients

 

125g all purpose flour

175g sugar

2 tsp baking powder

125ml vegetable oil

4 eggs

125g hazelnuts toasted and ground

4 small plums

sugar for sprinkling ramekins

 

Preheat your oven to 180 C. Sprinkle 8 ramekins with sugar. Put half a plum in each ramekin skin up. In a bowl mix flour, baking powder and hazelnuts. In another bowl mix eggs with sugar until they are fluffy. Add vegetable oil and  the flour mixture. Mix to combine. Pour your batter into each ramekin and bake your cakes for around 30 minutes. When nicely browned take them out of the oven, invert and sprinkle with powdered sugar.  

sobota, 27 sierpnia 2011

  TO jest blog archiwalny zapraszam na http://domekzpiernika.blogspot.com/

 

Zdjęcie mi średnio wyszło do tego przepisu, bo było tak gorąco, że miałem nawet żadnego zdjęcia nie robić. Ale, że przepis jest super prosty i bardzo dobry, postanowiłem się podzielić;) Smacznego. 

 

 

Składniki

 

  • 4 papryki czerwone upieczone w piekarniku, skóra zdjęta lub papryka pieczona ze słoika
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • ocet winny
  • cukier
  • 75g migdałów uprażonych ze skórką
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka rozmarynu świeżego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • oliwa do smażenia
  • ciasto na pizzę z 350g mąki, 25g drożdży i wody (ok. 200ml)

 

 

Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy pokrojoną paprykę i dusimy ok. 8-10 minut. Doprawiamy na słodko-kwaśno solą, pieprzem, cukrem i octem.

Migdały LEKKO miksujemy z przyprawami poza rozmarynem. Wrzucamy na patelnię z oliwą, dodajemy rozmaryn i prażymy, aż przyprawy zaczną puszczać aromat. Na ciasto na pizzę wykładamy paprykę z cebulą, posypujemy migdałami i pieczemy jak pizzę. 

 

środa, 24 sierpnia 2011

  TO jest blog archiwalny zapraszam na http://domekzpiernika.blogspot.com/

 

Problem z dynią jest taki, że może być po prostu bez smaku, jeśli się ją dobrze nie przyprawi. Z drugiej strony dynia jest świetnym wehikułem dla wszelkiego rodzaju smaków na słono i na słodko. To danie jest bardzo szybkie i ma świetnie zbalansowane przyprawy. Świetne na szybki obiad po pracy dla 2 osób.

 

Składniki

 

  • 300g dyni
  • 4 pałki z kurczaka bez skóry
  • 6-8 liści szałwii
  • 3cm kawałek imbiru
  • 4-5 łyżek sosu sojowego
  • szczypta tymianku
  • 1 wyciśnięcie cytryny
  • pieprz
  • sól
  • sok z jednej pomarańczy
  • oliwa do smażenia

 

Na gorącej patelni z oliwą smażymy liście szałwii, aż będą chrupiące. Liście usuwamy, wrzucamy na patelnię kurczaka i smażymy, aż będzie brązowy. Dodajemy sok z pomarańczy, sos sojowy oraz imbir i trochę wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez 15 minut. Następnie sprawdzamy, jak danie smakuje i ewentualnie dodajemy trochę soli i pieprzu. Dodajemy sok z cytryny, żeby danie nie było nudne. Wrzucamy dynię pokrojoną w kostkę oraz tymianek i dusimy przez 15 minut. Sprawdzamy czy kurczak i dynia są miękkie (dynia nie powinna się rozłazić) i danie doprawiamy. Podajemy na przykład z kaszą gryczaną. 

 

English Version

 

The problem with a pumpkin seems to be that it can be very bland if not seasoned properly. On the other hand, it is an excellent carrier for a variety of flavours both in sweet and savoury dishes. The dish below is super fast (takes only 30 minutes to prepare) and delicious. It has a good combination of aromatics that let the pumpkin shine. Serves 2. Enjoy!

 

Ingredients

 

  • 300g pumpkin diced
  • 4 drumsticks skin removed
  • 6-8 sage leaves
  • fresh ginger (3cm piece, finely grated)
  • 5 tbsp dark soy sauce
  • pinch of thyme
  • a squeeze of lemon
  • pepper
  • salt
  • juice of one orange

 

Heat olive oil in a pan, add sage leaves and fry until crisp. Take out the leaves and discard. Add chicken pieces and brown them on all sides.  Add juice of one orange, soy sauce and ginger along with some water to keep the dish from burning.  Stew for around 15 minutes with a lid on. Next taste the juices in the pan, add seasonings if necessary and lemon juice or else the stew will be bland.  Add the pumpkin and a pinch of thyme. Stew the dish covered for another 15 minutes. Check the meat and the pumpkin for doneness. The pumpkin should not be mushy. Adjust seasoning. Serve with any starch you like (good with buckwheat). Enjoy!

Tagi: dynia kurczak
09:36, tjaryma6
Link Komentarze (7) »
wtorek, 23 sierpnia 2011

 TO jest blog archiwalny zapraszam na http://domekzpiernika.blogspot.com/ 

 

 

 

Sekret delikatnych i chrupiących racuchów to duża ilość bardzo gorącego oleju do smażenia oraz odstawienie ciasta na noc do lodówki (mąka pęcznieje i ciasto jest lepsze). Dynię bardzo dobrze odcedźcie, bo inaczej ciasto szybko się zrobi zbyt rzadkie i wyjdą Wam tylko pierwsze racuchy. 

 

Składniki 

 

 

  • 230g mąki
  • 150ml przecieru z dyni
  • 100g utartej dyni, bardzo dobrze odcedzonej
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • otarta skórka z pomarańczy
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia i sody
  • 150ml kefiru, jogurtu lub maślanki
  • olej do smażenia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka

 

Mąkę, przecier z dyni, maślankę oraz jajka, skórkę pomarańczową i cukier mieszamy i pozostawiamy na noc w lodówce. Zaraz przed smażeniem dodajemy odciśniętą dynię oraz proszek do pieczenia i sodę.  Smażymy na ostrym ogniu, podajemy z dżemem i/lub cukrem pudrem. 

Tagi: dynia
11:28, tjaryma6
Link Komentarze (3) »
niedziela, 21 sierpnia 2011

  TO jest blog archiwalny zapraszam na http://domekzpiernika.blogspot.com/

 

Świetny i łatwy sorbet. Trzeba do niego dodać jednak limonkę i imbir, bo będzie nudny. Nie powiem Wam, ile imbiru, bo musicie sami wypróbować. Dobry z malinami, podobno to połączenie jest tyleż zaskakujące co bardzo trafione. 

 

 

Składniki

 

  • 500g ananasa pokrojonego na kawałki
  • 125g cukru
  • sok z 1 limonki i skórka z połowy limonki
  • starty imbir do smaku
  • 50g cukru + 50g  glukozy + 100ml wody

 

Dzień wcześniej ananas przesypujemy 125g cukru i pozostawiamy na noc. W tym samym czasie przygotowujemy syrop. Cukier, glukozę i wodę zagotowujemy, gotujemy przez 3 minuty i odstawiamy na noc do ostygnięcia. 

Następnego dnia miksujemy ananas, syrop, limonkę (sok i skórkę) oraz imbir. Odstawiamy do zamrażarki w płaskim naczyniu na ok. 8 godzin. Co dwie godziny miksujemy w blenderze. Podajemy z malinami. 

sobota, 13 sierpnia 2011

  TO jest blog archiwalny zapraszam na http://domekzpiernika.blogspot.com/

Jak wiadomo, na pizzę można położyć prawie wszystko, byle nie za dużo (nie powinniśmy naśladować tutaj Pizzy Hut: im więcej tym lepiej). Dwie pizze poniżej to propozycje, możecie sie pobawić. 

 

Ciasto

 

Przepis tu.

 

Pizza z pomidorami

 

pomidory najlepiej lima (mało soku)

czarne oliwki

cebula

mozzarella

 

 

Pizza z indykiem

 

pieczony indyk

zielone kwaskowate oliwki

cebula

papryka czerwona

mozzarella


 


Tagi: Pizza
10:32, tjaryma6 , na słono
Link Komentarze (1) »
czwartek, 11 sierpnia 2011

 TO jest blog archiwalny zapraszam na http://domekzpiernika.blogspot.com/ 

 

Ciasto szybkie i bez cholesterolu. W smaku trochę jak ciągnąca się masa migdałowa. Do tego klasyczne dodatki: krem cukierniczy i maliny. Smacznego. 

 

 

Ciasto

 

  • 175g migdałów (ze skórą lub zblanszowane)
  • 2 białka
  • 56 cukru pudru

 

Krem cukierniczy

 

  • 250ml mleka
  • 60g cukru
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 30g masła
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Nadzienie 

 

  • dżem malinowy
  • maliny
  • cukier puder

 

1. Przygotowujemy ciasto: migdały mielemy i mieszamy z cukrem pudrem i białkami. Formujemy ciasto, którym wylepiamy tortownicę o średnicy 22-24cm. Ciasto pieczemy, aż będzie lekko brązowe i studzimy.

2. Robimy krem cukierniczy. Mieszamy mąkę, cukier oraz żółtka tak, żeby nie było grudek. Mleko doprowadzamy do wrzenia. Mieszając wlewamy ok. 1/3 mleka do mieszaniny z żółtkami. Wlewamy mieszaninę z żółtkami  do reszty gotującego się mleka i gotujemy krem przez ok. 2 minut od zagotowania się na bardzo małym ogniu. Następnie krem zdejmujemy z ognia i dodajemy masło i wanilię. Mieszamy, aż masło się rozpuści. Na krem wykładamy folię spożywczą (tak żeby dotykała kremu) i studzimy ( w ten sposób nie utworzy się korzuch).

3. Wystudzone ciasto smarujemy dżemem malinowym, następnie kremem. Układamy na cieście maliny i posypujemy cukrem pudrem. 

środa, 10 sierpnia 2011

  TO jest blog archiwalny zapraszam na http://domekzpiernika.blogspot.com/

 

Dynia kupiona we Wrocławiu. Nie za wcześnie?

17:58, tjaryma6
Link Komentarze (3) »

  TO jest blog archiwalny zapraszam na http://domekzpiernika.blogspot.com/

 

 

Ciastka są bardzo dobre, kruche, orzechowo-czekoladowe. Trudno się jednak wałkuje, bo się kruszy. Albo jest to po prostu takie ciasto lub dałem zbyt mało masło, lub jeszcze coś innego. Najlepiej to ciasto wałkować z jakimś pomocnikiem, który będzie Wam trzymał papier do pieczenia lub ściereczkę, na której będziecie wałkować. Ciastka są ładne, a smak bardzo wyważony. Przepis pochodzi z książki Tish Boyle The Good Cookie. Polecam. 

 

 

Ciasto czekoladowe

 

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 120g mąki
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 115g masła
  • 100g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Ciasto z masłem orzechowym

 

  • 120g mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 90g masła
  • 125ml masła orzechowego
  • 100g cukru
  • 1 żółtko
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

 

1. Robimy ciasto czekoladowe. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i solą. Miękkie masło ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy czekoladę, mieszamy. Dodajemy żółtko i wanilię,  chwilę ubijamy.

2. Dodajemy mieszaninę z mąką i ugniatamy masę na ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.

3. Robimy ciasto z masłem orzechowym. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Masło ubijamy z cukrem i masłem orzechowym. Dodajemy żółtko i wanilię, mieszamy. Dodajemy mieszaninę z mąką i zagniatamy na ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

4. Wyciągamy ciasto jasne z lodówki. Zagniatamy, aż będzie miękkie. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt mniej więcej 20 na 25 cm. Ciasto najlepiej wałkować na papierze do pieczenia, między dwiema foliami lub na ściereczce wysypanej mąką.

5. Wyciągamy ciasto ciemne z lodówki i rozwałkowujemy je w identyczny sposób jak ciasto jasne. Na ciasto jasne wykładamy ciasto ciemne i rolujemy. Wałek ciasta kroimy na ciastka grubości 2-3 centymetry. Ciastka wkładamy do lodówki na pół godziny,  aż stwardnieją. Pieczemy na papierze do pieczenia w temperaturze 180 stopni, aż będą złote. 

 
1 , 2