Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl
Kategorie: Wszystkie | na słodko | na słono
RSS
niedziela, 25 września 2011

 

Przepis na nowym blogu http://domekzpiernika.blogspot.com/2011/09/zupa-bananowa-z-curry-i-gruszka.html

piątek, 23 września 2011

 

Skoro jeszcze najwidoczniej Durszlak nie dodał jeszcze mojego nowego bloga, tutaj zdjęcie a przepis na http://domekzpiernika.blogspot.com/2011/09/tort-sernikowy-z-malinami-i-biaa.html

 

czwartek, 22 września 2011

 

Ostatni wpis na bloxie był ostatni;)  Teraz proszę mnie odowiedzać na blogspocie http://domekzpiernika.blogspot.com/2011/09/kurczak-w-sosie-mandarynkowym-ze.html

09:43, tjaryma6
Link Komentarze (2) »
czwartek, 15 września 2011

 TO jest blog archiwalny zapraszam na http://domekzpiernika.blogspot.com/

 

Po co robić bułki hamburgerowe, skoro można je kupić. Powąchajcie te ze sklepu, wtedy poczujecie, że coś z nimi nie tak. Poza tym, mają długi termin ważności; to też źle wróży. Bułki takie powinny być na mleku, inaczej nie będą pachnieć tak, jak chcemy. Na wodzie się nie liczy. 

 

 

 

Składniki

 

  • 625g mąki
  • 25g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 375ml mleka
  • 1 jajko
  • 125g masła miękkiego
  • ziarna sezamu

 

 

W mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy mąkę i sól i wyrabiamy, aż ciasto przestanie się kleić (jeśli macie mikser planetarny 5 minut na 1 prędkości i 3 minuty na drugiej). Dodajemy cukier, masło i jajko. Wyrabiamy, aż ciasto przestanie być tłuste. Ciasto powinno rosnąć 60 minut. Formujemy bułki, każdą smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Bułki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki powinny być jeszcze rosnąć ok. 45-60 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym doo o180 stopni mniej więcej przez 25 minut. 

Tagi: bułeczki
09:43, tjaryma6
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 12 września 2011

  TO jest blog archiwalny zapraszam na http://domekzpiernika.blogspot.com/

 

Tarta naprawdę pyszna, najlepsza na ciepło, jak to clafoutis. Dynię najlepiej upiec w piekarniku i odcisnąć na sitku lub gazie, bo będzie zbyt mokra. Z kilograma dyni wychodzi mniej więcej 250ml przecieru. Smacznego. 

 

 

 

Kruche ciasto

 

według przepisu tutaj. Składniki zmniejszcie o połowę. Tortownica 22-24cm. 

 

Nadzienie z dyni

 

  • 250ml upieczonej dyni, odciśniętej na sitku przez noc
  • 220ml śmietanki
  • 5 jajek
  • 150g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 30g mąki
  • garść uprażonych i posiekanych orzechów laskowych
  • 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • otarta skórka z pół pomarańczy
  • szczypta soli

 

 

Robimy ciasto kruche i podpiekamy je na złoto. Składniki nadzienia dyniowego mieszamy ze sobą i wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.

piątek, 09 września 2011

  TO jest blog archiwalny zapraszam na http://domekzpiernika.blogspot.com/

 

Mamy sezon na gruszki, więc zróbcie to ciasto. Kruszonka wystąpi dwa razy w środku ciasta i na górze. Poniżej sposób ułożenia gruszek w cieście. Jeśli macie zbyt twarde gruszki, obgotujcie je w wodzie z cukrem przez  ok. 10 minut. Polecam.

 

 

 

Kruszonka

 

  • 120g mąki
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 60g migdałów uprażonych i posiekanych
  • 100g masła

 

Ciasto

 

  • 240g mąki
  • pół łyżeczki sody 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 170g masła
  • 220g cukru
  • 2 duże jajka i 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu w wanilii
  • 180g maślanki
  • 4 gruszki dojrzałe ale dość twarde

 

 

Przygotowujemy kruszonkę. Topimy masło i lekko studzimy. Dokładamy do niego resztę składników kruszonki. Mieszamy, aż pojawią się grudki. Odstawiamy. Gruszki obieramy i kroimy na pół . Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na cienkie plastry. Mąkę mieszamy z sodą oraz proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem do białości. Następnie dodajemy jajka i 1 żółtko po kolei. Następnie dodajemy wanilię oraz na zmianę mieszaninę z mąką i maślanką. Tortownicę o średnicy 22-24cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do tortownicy wylewamy połowę ciastooo. Następnie dodajemy połowę kruszonki, a na nią gruszki i drugą połowę ciasta. Na ciasto wykładamy resztę kruszonki. Pieczemy przez ok. 50 minut.  

Tagi: gruszki
14:02, tjaryma6
Link Komentarze (6) »
wtorek, 06 września 2011

  TO jest blog archiwalny zapraszam na http://domekzpiernika.blogspot.com/

 

Mufiny świetne, w odróżnieniu od tych na oleju, mają piękny maślany zapach. Jeśli macie dostęp do jagód, nie róbcie tych mufinów z borówkami amerykańskimi (wersja Marthy Stewart), bo nie mają smaku ani zapachu, tylko wilgoć i kolor. 

 

Kruszonka

 

  • 150g mąki
  • 125ml brązowego cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 125g masła stopionego i wystudzonego

 

Mufiny

 

  • 390g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 100g masła
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko plus 3 żółtka
  • 1 łyżeczka wanillii
  • 250g mleka
  • 300-400g jagód 

 

 

Robimy kruszonkę. Wszystkie składniki mieszamy razem, aż powstaną większe i mniejsze kawałki kruszonki. Przygotowujemy mufiny. Ubijamy miękkie masło z cukrem do białości. Następnie dodajemy jajko i żółtka pojedynczo. Kiedy wszystko się połączy dodajemy na zmianę mąkę z proszkiem i mleko. Na końcu delikatnie  mieszamy ciasto z jagodami. Ciasto nakładamy do foremek na mufiny i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. 

Tagi: jagody mufiny
10:58, tjaryma6
Link Komentarze (5) »